Video converteert
Video is het best converterende medium. Dat is logisch, want video brengt jouw bedrijf, jouw product en jouw boodschap tot leven.
Gratis video platformen
Het is verleidelijk om als bedrijf te denken aan YouTube, Vimeo of binnenkort zelfs Facebook Watch als platform voor je online videostrategie. Ze zijn gratis en genereren bereik. Je genereert meer naamsbekendheid, en ze kunnen verkeer naar jouw site halen.
Wie heeft er echt baat bij gratis video platformen?
Als de dienst gratis is, ben jij het product. Want hoe effectief is het nu echt om je hele videostrategie te laten afhangen van een van de bovenstaande platforms? Laten we YouTube als voorbeeld nemen. Dit zijn hun drie doelstellingen:
- Bezoekers aantrekken met je content
- Leren van je bezoekers en je bereik
- Advertenties serveren aan je bezoekers
Top 5 risico’s van gratis video platformen
Dit zijn de vijf grootste risico’s van gratis videoplatforms voor je online videostrategie:
Je verliest de controle over je videomateriaal
Je verleent een video platform en soms zelfs al hun gebruikers het recht om jouw videomateriaal aan te passen en opnieuw te publiceren. Je hebt dan geen controle meer over wat er met je beeldmateriaal gebeurt.
Lees hierover in de servicevoorwaarden van YouTube.
Je deelt mogelijk bedrijfskritische informatie
Videoplatforms leren meer over jouw gebruikers en jouw bereik dan jijzelf. Ze gebruiken deze kennis vervolgens om profielen op te stellen van jouw klanten en jouw markt. Wil je echt het risico lopen dat deze gegevens in andere handen vallen?
Ze lokken jouw klanten naar de concurrenten
Om zoveel mogelijk views te genereren, worden jouw potentiële klanten verleid om andere video’s te bekijken: op dezelfde pagina, of aan het einde van de video. Dit zijn niet alleen jouw video’s, maar ook die van je potentiële concurrenten. Oeps.
Ze trekken kijkers weg van jouw site
De aanname is dat jouw online videokanaal op een videoplatform verkeer naar je site genereert. Maar is dat ook echt zo? Als je hun player op uw site aanbiedt, verleiden ze jouw bezoeker aan het eind van de video om video’s van potentiële concurrenten op jouw site of op hun site te bekijken.
Concurrenten kunnen adverteren rond jouw video’s
Als iemand jouw video bekijkt, dan is die persoon meteen interessant voor de concurrent om op te adverteren. Dus terwijl iemand naar jouw bedrijfsvideo, productvideo of demo video kijkt op hun platform of op jouw website, kan de concurrent de potentiële klant wegkapen. Alleen als je echt veel bereik weet op te bouwen, dan is adverteren uit te schakelen. Maar dan ontstaat er een nieuw risico: je hele community is in hun handen, in plaats van dat je direct met jouw doelgroep kunt communiceren. Eén beleidswijziging, één klacht, of één wijziging in hun algoritme kan jouw community tot stilstand brengen.
Een professionele videostrategie in 10 stappen
Maak je geen zorgen, je hoeft YouTube niet weg te gooien. Het is gewoon een kwestie van videoplatforms anders gebruiken: voor teasers. Dit is jouw professionele online videostrategie in tien stappen:
-
Teasers op videoplatforms
Maak korte teaservideo’s van bijvoorbeeld 30 seconden en plaats deze op je favoriete gratis videoplatform. Ververs dit kanaal regelmatig, zodat de algoritmes je hoog blijven ranken en je publiek steeds verrast wordt met nieuw materiaal. Met korte video’s is het veel moeilijker om te adverteren in korte video’s van concurrenten.
-
Werk met call to actions naar je site
Zorg ervoor dat je bezoekers in de teaser video’s verleidt om de echte video op je site te bekijken. Dit doe je met woorden en beelden, en ook met klikbare overlays op de video’s. Zorg ervoor dat de link naar de videopagina van je site in de bio en beschrijving van elke video staat.
-
Bouw een eigen videokanaal, op je eigen site
Host jouw video’s bij een professionele streaming provider. Dat is goedkoper en schaalbaarder dan vanaf je eigen site. Zet hun videoplayer op een speciale videopagina: bouw je eigen videokanaal. Waar niemand in de verleiding komt om naar andere video’s te kijken dan die van jou, of om weg te klikken naar een videoplatform.
-
Zorg voor uniforme branding
Professionele videospelers kunnen volledig worden aangepast aan jouw huisstijl. Dat ziet er heel professioneel uit, in plaats van een generieke player van bijvoorbeeld YouTube.
-
Vernieuw content regelmatig
Plaats regelmatig nieuwe video’s. Dat hoeven niet allemaal dure video’s te zijn. Mensen houden ook van spontane demo video’s, die je maakt met schermopname, selfie video’s waarin je beelden achter de schermen deelt. Creëer een leuke mix.
-
Promoot je video’s
Zelfs met gratis videoplatforms is alleen video’s plaatsen niet genoeg. Deel nieuwe video’s via nieuwsbrieven, en plaats teasers op social media, met links naar je videopagina. Hoe meer collega’s en bezoekers helpen met delen, hoe meer mensen je bereikt.
-
Leer van analytics om te optimaliseren
Professionele streamingproviders geven je diepere inzichten in het kijkgedrag dan gratis platforms. Zo kun je nauwkeurig zien welke video’s goed werken, en welke minder, en waar. Met betrouwbare data kun je je contentstrategie optimaliseren.
-
Experimenteer met functies
Wist je dat de meeste mensen het prettig vinden om video’s zonder geluid te bekijken? Denk dan eens aan ondertiteling. Als je een internationaal publiek wilt bereiken, ondertitel dan met meerdere talen en overweeg meerdere talen in audio. Bedenk ook dat de meeste mensen video’s op hun mobiele telefoon bekijken. Professionele videoplatforms kunnen jouw video’s automatisch omzetten in meerdere kwaliteiten.
-
Genereer leads en verkoop
Probeer gebruikers in iedere video te verleiden om door te klikken naar de site. Professionele streamingproviders bieden interactiviteit. Bijvoorbeeld, terwijl je product in beeld verschijnt, kan de player of jouw site tegelijkertijd het product tonen. Of een contactformulier. En waarom niet meteen een koopknop?
-
Probeer live
Live streaming is nog persoonlijker. De betrokkenheid is groter, de spontaniteit is leuker. Live uitzenden, op je eigen site, is echt onderscheidend. Zorg er wel voor dat je de uitzendingen goed aankondigt.