Mag je Google Analytics gebruiken?

Deel geen bedrijfsgevoelige gegevens met partijen die deze niet kunnen beschermen.

Google Analytics in Europa

Het verbannen van het gebruik van Google Analytics in Europese landen gaat hard. In alle geel gekleurde landen is het EU-VS Privacy Shield ongeldig verklaard door het Hof van Justitie van de Europese Unie. In Nederland, Noorwegen en Zweden is er daarnaast een sterk advies om Google Analytics niet meer te gebruiken. Frankrijk, Italië en Oostenrijk zijn de eerste drie Europese landen waar bedrijven helemaal geen gebruik meer mogen maken van Google Analytics (nee, ook niet van GA4). Het is een kwestie van tijd voordat meer Europese landen rood gaan kleuren.

Europese kaart en gebruik van Google Analytics


Bedrijfsgevoelige data

Stop met delen van bedrijfsgevoelige data met partijen die deze gegevens niet kunnen beschermen. Dit geldt specifiek voor bedrijven gevestigd in de Verenigde Staten. Daar kunnen Amerikaanse bedrijven niets aan doen, maar het is gewoon de Amerikaanse wet.

Die stelt dat elke Amerikaanse entiteit toegang moet verlenen tot gegevens, ook al zijn deze in beheer bij een Europese dochtermaatschappij (bijvoorbeeld in Ierland), ook al staan de gegevens op servers op Europees grondgebied. Deze wet staat altijd boven wat partijen onderling in clausules afspreken. En dit knelt: er is niet alleen een risico op massale inbreuk op persoonsgegevens, maar ook op bedrijfsgevoelige gegevens.

De Europese GDPR wet verplicht je als bedrijf om je gegevens te beschermen en dus kun je geen gebruik meer maken van Amerikaanse diensten, zoals Google Analytics. Om die reden wordt Google Analytics al in meerdere Europese landen verboden en is er in Nederland een waarschuwing uitgegaan om het niet meer te gebruiken. Autoriteit Persoonsgegevens geeft al aan dat het gebruik van Google Analytics in Nederland binnenkort mogelijk niet is toegestaan.

No alt text provided for this image

Voor de partijen die denken dat dit wel goed komt: Europa zal hier alleen maar strenger in worden en er is geen technische en juridische oplossing. Die komt er ook niet, pogingen daartoe zijn allemaal al gestrand, er zijn tal van rechtszaken geweest waarbij Safe Harbor en Privacy Shield (bedoeld als tijdelijke overgangsmaatregelen) van tafel werden geveegd omdat ze te weinig bescherming boden.

Partijen die gegevens van jouw website opslaan hebben niet alleen toegang tot persoonsgegevens. Het bevat ook bedrijfsgevoelige data zoals, je meest populaire producten, je tarieven, je markt, en wie je publiek is.

Waar bedrijven denken dat Amerikaanse bedrijven een business driver kunnen zijn, kijken ze tegelijkertijd diep mee in je eigen business, leren hiervan beter dan jijzelf en ontwikkelen vervolgens concurrerende diensten. Zo word je beconcurreerd met je eigen gegevens.

Een voorbeeld: Amazon Marketplace

Amazon leerde op basis van data uit hun marketplace welke producten van andere aanbieders hardlopers zijn, kocht deze vervolgens zelf in bulk op, of liet ze namaken, om ze vervolgens net iets goedkoper te pushen via het eigen kanaal. Shop owners dachten dus dat Amazon voor hun shop een business driver was, maar ondertussen werden ze met hun eigen data beconcurreerd. Amazon treft inmiddels een schikking met de EU over misbruik van marktplaatsdata. De markt mag nog reageren op het sluitstuk.

Nog een voorbeeld: Google en antritrustzaken

Google is ook niet geheel onbesproken. Zo kreeg het bedrijf een recordboete voor concurrentieverstorend gedrag bij Google Shopping. Google gaf zijn eigen vergelijkingsdienst een betere positie bovenaan de rivaliserende diensten in organische zoekresultaten.

De EU-toezichthouders onderzochten enige tijd geleden de overname van Fitbit door Google. Er is lange tijd getwijfeld aan of de overname de positie van Google op de advertentiemarkt verder kon versterken. In 2020 kreeg Google groen licht voor de overname, mits de techgigant de gezondheidsgegevens van Fitbit-gebruikers niet gebruikt voor het verder personaliseren van advertenties.

Inmiddels uit ook de reisbranche haar onvrede over de techgigant. Het boeken van een reis begint voor veel mensen bij de zoekmachine van Google. Ook hier zag Google kansen voor zichzelf. Zo nam Google in 2010 het bedrijf ITA over: de grootste leverancier van vluchtinformatie aan luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus en boekingssystemen.

Een half dozijn reis startups in Duitsland hebben inmiddels gezamenlijk een klacht ingediend dat Google misbruik maakt van zijn zoekdominantie en waar de Duitse startups negatieve gevolgen van ervaren.

Google heeft op de zoekmarkt in Europa een marktaandeel van meer dan 90%.

Kies voor Nederlandse en Europese partijen

Bij korte termijn salesbelangen is het logisch om voor zulke partijen te kiezen. Maar als jij een langdurige business op wil bouwen, maak dan een strategische overweging, met welke leveranciers je wel en niet kan werken. En neem databescherming in die overweging mee.

Wil je meer weten over dit onderwerp en hoe jij met betrouwbare Analytics kan werken, zodat je wel je business data blijft behouden. Zonder persoonsgegevens en bedrijfsgevoelige data met derde te delen?

Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Wij werken met meerdere Nederlandse en Europese partijen samen en kunnen je adviseren welke oplossing het beste bij je past.