Adverteren in een cookieloze wereld

Geen targeting meer op basis van persoonlijke data zoals leeftijd, geslacht, eerder bezochte websites etc.

Adverteren op basis van context, heel simpel gezegd is dat de definitie van contextual advertising. Met name voor display is contextual advertising een welkome nieuwe manier om je doelgroep online te vinden. Geen targeting meer op basis van persoonlijke data, zoals leeftijd, geslacht, eerder bezochte websites etc. Contextual advertising richt zich op de context van een webpagina en de relevante zoekwoorden van diezelfde webpagina. En daarmee is contextual advertising een privacy vriendelijke manier van adverteren.

Hoe werkt het?

Websites bieden advertentieruimte aan. Dat doen ze veelal via het Google Display Netwerk, sales houses, DSP en SSP’s. Zo worden ad slots verkocht. Voor contextual advertising kennen we ook een DSP, Kobler. De Noorse organisatie, ontstaan in 2000, kan display uitingen te vertonen bij redactionele inhoud. Via hun platform maak je een selectie van belangrijke zoekwoorden die passen bij de context van jouw boodschap en de DSP van Kobler toont alle relevante artikelen waar die specifieke woorden in naar voren komen.

Logo Kobler

Denk bijvoorbeeld aan Bever.nl die met een wandelschoenen actie zichtbaar wil zijn op artikelen over de populairste wandelroutes in Nederland. Mensen die deze artikelen lezen zijn naar alle waarschijnlijkheid ook fervente wandelaars. Zo hoef je nooit meer te targeten op leeftijd, interesse etc. Maar, maak je gewoon een selectie van de meest relevante zoekwoorden en Kobler toont alle artikelen waar jouw banner in vertoond kan worden. Zo bereik je én de juiste doelgroep en haal je meer rendement uit je advertentiebudget.

Kobler indexeert de gepubliceerde artikelen binnen seconden na publicatie en biedt dan mee op de advertentie mogelijkheden rond dat artikel. Op dit moment werken wij met 12 mediasites met nationale, regionale en special interest titels. Alles in Nederland natuurlijk. Iedere week komen daar nieuwe sites bij. In Noorwegen en Zweden dekken wij ondertussen de gehele digitale markt af en kunnen zo met onze eigen DSP een volwaardig alternatief zijn binnen programmatic. In Nederland zijn we net begonnen; de eerste campagne, om kobler bekend te maken, liep in Juni. In Juli zijn we begonnen met de eerste klanten campagnes.

Anton van de Putte – Kobler

En wil je weten in welk artikel jouw banner getoond is? (Daar komt inmiddels geen photoshop meer aan te pas). Ja, als je bij een bureau werkt en je leest dit dan weet je dat dat gebeurt ;). Kobler laat precies zien in welk artikel jouw banner geplaatst is en maakt hier automatisch een screenshot van. Handig als je de resultaten van je campagne deelt met directie / management.

Blijf relevant

Oké we kennen allemaal het voorbeeld waarbij een banner van een uitvaartverzekeraar vertoond werd bij een nieuwsartikel over een vliegtuigramp. Niet handig en met contextual advertising kun je dat heel eenvoudig voorkomen. Hoe? Sluit negatieve zoekwoorden direct uit in je campagne. Denk hierbij woorden als ramp, drugs en andere gevoelige content. Je hebt echt zelf de touwtjes in handen.

Kobler

Onze artikelen worden automatisch gescreend op sensitiviteit en zo worden fouten vermeden. Om extra zeker te zijn kunnen andere negatieve zoekwoorden worden toegevoegd. Interessant daarbij is dat sommige klanten juist op dit soort gevoelige artikelen willen adverteren. Denk daarbij aan humanitaire organisaties of overheid.” 

Een contextual display campagne starten samen met Kobler en Zoinks? Stuur ons een berichtje en we helpen je snel verder.

Tjarda Polderman – +31 (0)854 010 397 – tjarda@zoinks.nl of Anton van de Putte – +47 9027 4950 –  anton@kobler.nl